Rozhovor s výhercom súťaže


Prinášame Vám rozhovor s Martinom Gaálom – víťazom fotosúťaže “Akty inšpirované M.R.Štefánikom”

MG


1. Môžete nám povedať niečo o sebe? Odkiaľ pochádzate a ako ste sa dostali k fotografii?

V prvom rade Vám veľmi pekne ďakujem za Váš záujem, aj keď ja moc na rozhovory nie som, pokúsim sa niečo zo seba dostat :)

Volám sa Martin Gaál, žijem a chcem žiť v Liptovskom Mikuláši medzi Západnými a Nízkymi Tatrami na skok od Vysokých, no a ten vzduch, škoda hovoriť :))))

Pred 9 rokmi som sa dostal k prvému fotoaparátu a myslím, že vtedy sa to celé muselo začať. Začal som skúšať, testovať, experimentovať a do krátkej doby som foťák vymenil za zrkadlovku, potom zas, potom zas… a… no ďalej to už ani netreba rozmazávať – kto zažil, tak to chápe :) Najskôr som fotil popri práci, ale pred 2 rokmi prišiel ten správny čas, keď som sa tomu začal venovať – ako ľudia okolo mňa hovoria – „profesionálne“… Neviem, či je to ten správny výraz, ale robím to, čo ma baví…. nepovažujem sa za profesionála a strašne neznášam oslovenie pán fotograf… vrrrrrrr… ale čo už, zvládam to :)

2. Kto alebo čo je pre Vás najväčšou inšpiráciou pri fotení? Ľudia? Príroda? Zvieratá?

Ja ani nemám nejaký vzor ani idol… so mnou je to kus komplikovanejšie. Samozrejme moja inšpirácia je moja priateľka, ktorá ma vo všetkom podporuje, pomáha a toleruje moje nálady, keď sa mi pri fotení nedarí podľa mojich predstáv. Za to jej veľmi veľmi veľmi ďakujem… Snažím sa fotiť všetko, a tým myslím každý druh, štýl a techniku fotografovania. Inšpirácie a múdrosti čerpám z kníh a predovšetkým z tej najväčšej elektonickej – internetu. Aj teraz som chvíľu premýšľal nad niečím, čo som nefotil a ktorú techniku som neskúsil, ale ozaj ma nič nenapadne…. Najviac ma však baví fotiť, keď môžem vymyslieť niečo od úplného začiatku, či už je to fashion foto, produkt, alebo reklamná foto… hlavne nech to môžem spraviť podľa seba :))))

3. Cestujete veľa kvôli fotografiám, alebo skôr ľudia prichádzajú za Vami?

Áno, cestujem dosť kvôli fotografiám za ľudmi, ktorí neprídu za mnou :) Vôbec mi to nevadí, skôr naopak – nerád som stále na jednom mieste.

4. Fotíte radšej v interiéri či v exteriéri?

Jednoznačne exteriér…

5. Ako vnímate fotografovanie? Je to len práca alebo aj radosť, či dokonca niečo viac?

Je to hnev, práca, ale hlavne radosť. Niekedy mám pocit, že fotím už aj bez foťáku… stačí, keď ideme niekde na prechádzku a naschvál bez cvakátka, nech sa chvíľku odreagujem… ale v mysli to zastaviť neviem… všade, kde sa pozriem, je nejaké krásne svetlo a miesto, zátišie, ktoré okamžite premením na čísla. Prvú vidím ohniskovú vzdialenosť objektívu, ktorú by som na to použil, potom clona a odhad času uzávierky, prípadne, či je potrebné ešte dosvietiť… takže jednoduchý príklad… kvietok na lúke pred západom slnka – nádherné svetlo, protisvetlo, 90mm, f8mm, čas 1/500, iso 400… takže takto ja trpím na každom kroku :)

6. Myslíte si, že čím je lepšia fotovýbava tým je lepšia fotografia?

Čo sa týka otázky, tak odpoveď je – ÁNO… ale keď sa nad tým zamyslíme, ide o to, aká je výsledná foto a či niečím zaujme. Teraz nehovorím o kvalite foto (veľkosť, ostrosť)…
Napríklad, keď dáme vedľa seba dve foto:
Jedna odfotená smartfónom a druhá profi nikonom D4 . Viem si predstaviť aj taký scenár, že by foto z D4 nezaujala nikoho alebo málokoho, a tá druhá z telefónu by mala väčšiu hodnotu… Drahá a kvalitná technika otvára len ďalšie možnosti, ale nerobí sama automaticky dobré foto.

7. Dávate prednosť čiernobielej fotografii alebo farebnej?

Vnímam ich úplne rovnako, fotím do farby, a keď tak si potom podľa potreby spravím BW variantu.
Ale všimol som si taký efekt, že keď sa dá hocijaká foto do čiernobielej verzie, ľudia ju začnú vnímať viac… mmmm ako to len nazvať… viac na nich proste pôsobí dokonalejšie a profesionálnejšie, aj keď je na nej úplná blbosť. A niekto dá „pokazenú“ farebnú foto do BW a voilá… krááásna foto :))) hehe…

8. Ako ste sa dozvedeli o fotosúťaži „Akty inšpirované M.R.Štefánikom“ a prečo ste sa do tejto súťaže rozhodli zapojiť?

Doslova o 5 min.12 niekde z internetu, ale žiaľ, presne neviem odkiaľ. Mal som veľmi málo času na nafotenie tých foto, ale povedal som si, že to jednoducho musím stihnúť do uzávierky sútaže. Bolo to asi cca 5dní, a suťaž ma veľmi zaujala témou a samozrejme aj cenami :)

9. Bolo ťažké vyhľadať a osloviť Vašu modelku?

Na prekvapenie to šlo veľmi hladko a rýchlo… kamarátovi ďakujem za odporučenie, modelke za ochotu a priateľke za pomoc. V deň fotenia sme ešte narýchlo zháňali rekvizity, behali autom kade-tade, hľadali miesto, ale všetko nakoniec dobre dopadlo a počasie nám neuveriteľne prialo a dodalo tomu tú správnu atmosféru.

10. Čo je pre Vás dôležité pri fotení aktu?

Ja som dosť srandista, tak snáď len dobrá nálada, aby bola modelka viac v pohode a mala pocit, že je s tými správnymi ľuďmi.

11. Svoje výsledné fotografie vždy upravujete, alebo sú aj také, ktoré úpravy nepotrebujú?

Áno vždy. Fotím všetko len do RAW, takže úpravy sú nutnosť a rečičky o tom, aké je to zlé a ako to zabíja klasickú fotografiu, idú mimo mňa… každý má vo foto svoje JA a toho nech sa drží. Fotomanipulácie ma veľmi bavia, ale nemám už toľko času. Ale keď nejaký zvýši, tak sa rád s foto pohrám :)))

12. Považujete M.R.Štefánika za inšpiratívnu osobnosť?

…vôbec som netušil, že fotil takéto veci. Dozvedel som sa to len vďaka tejto súťaži. Fotenie som si veľmi užíval a bavilo ma to a dokonca sme dostali pár nápadov, ktoré sa chystáme zrealizovať… Takže asi áno – je inšpiratívna osobnosť ;)

Ukážky z tvorby Martina Gaála:

MG_Hellas2

MG_0225_up_bw1

-->