↑ Return to O podujatí

Hostia

Jiří Grygar

„Ja s udivením norím sa do vesmíru a snažím sa určiť v ňom súradnice mojej duše.“ M.R.Štefánik

Jiří Grygar je český astronóm a astrofyzik. Je významným českým popularizátorom vedy v oblasti astronómie, astrofyziky a vzťahu vedy a viery, za čo získal celú radu ocenení, vrátane ocenenia od UNESCO (Kalinga 1996). Je autorom viac než stovky odborných prác, populárno náučných kníh a vzdelávacích programov. Veľmi oblúbeným sa stal televízny program Okná vesmíru dokorán nad ktorým dohliadal a ktorý zároveň moderoval. Od roku 1996 zostavuje každý rok prehľad najdôležitejších astronomických objavov z predchádzajúceho roka pod názvom Žatvy objavov, ktorý prezentuje na prednáškach a zároveň ich uverejňuje v časopise Kozmos. Príďte sa pozrieť na prednášku Jiřího Grygara, ktorá má názov “Ebicykel po stopách generála PhDr. Milana Rastislava Štefánika”.

Michal Vasilko Kele

M.R.Štefánik strávil na ostrovoch Francúzskej Polynézie 10 mesiacov v roku 1910, kedy zhotovil prvé astronomické observatórium na Tahiti a venoval sa pozorovaniu Halleyho kométy.

Michal Vasilko Kele počas nakrúcania pripravovaného filmu The Awaken – Prebudený, bol inšpirovaný pôsobením osobnosti M.R.Štefánika na Tahiti a na ďalších ostrovoch Francúzskej Polynézie. Z tohto exotického prostredia pochádzajú aj Michalove fotografie. Výstavu fotografií pod názvom “Tahiti a rajské ostrovy Francúzskej Polynézie dnešných dní” venoval Michal Vasilko Kele svojmu starému otcovi Františkovi Kelemu ako poďakovanie za cesty, ktoré spoločne uskutočnili a za predstavenie tak čarovného miesta na planéte Zem akým je Francúzska Polynézia. Táto výstava fotografií je súčasťou kultúrneho podujatia “Očami M.R.Štefánika” a môžete si ju prísť pozrieť v dňoch od 24.10. do 06.11.2015 v čase od 10:00 do 18:00. Výstava nie je prístupná v pondelok a utorok.

Michal

Gabriel Ťahla

M.R.Štefánik nastúpil na vojenskú službu v leteckej škole v Chartres 28. januára 1915. V apríli spolu s hodnosťou desiatnika získal diplom pilota pre lietadlo typu Maurice Farman.

O vojenskom letectve v súčasnosti Vám príde porozprávať vojenský pilot Gabriel Ťahla.

Vojenský pilot

 

Ivan Bulík

M.R.Štefánik je prvým známym Slovákom, ktorý obišiel svet. Pôsobil na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy. Na svojich cestách po svete dokumentoval krajinu a ľudí. Bol cestovateľom, pre ktorého bolo cestovanie spojené s pracovnými povinnosťami, či už ako astronóma, vojaka, diplomata.

Preto sme do rozhovorov o M.R.Štefánikovi prizvali cestovateľa Ivana Bulíka, ktorý sa zúčastnil mnohých expedícií v nasledovných krajinách: Etiópia, Zambia, Sudán, Uganda, Tanzánia, Keňa, Zanzibar, Maroko, Mali, Mauritánia, Stredoafrická republika, Kongo, Egypt, Tunisko, Kamerun, Peru, Bolívia, Austrália, Nový Zéland, Nepál, Inda, Thajsko, Guatemala, Mexiko, Argentína, Čile, Paraguaj, Veľkonočný ostrov, Kuba, Čína, Tibet, Turecko, súostrovie Maldivy, Európa okrem Škandinávie… Je autorom kníh Afrika navždy, 4 svety, 4 návraty, Afriky. 21.05. tohto roku vstúpil do kín nový dokumentárny film Suri, na ktorom Ivan Bulík spolupracoval s Pavlom Barabášom.

 

Ivan Bulík

 

-->