Rozhovor s víťazom fotosúťaže

Prinášame Vám rozhovor s Petrom Zibríkom – víťazom fotosúťaže “Zdolávanie prekážok”.

Peter_Zibrik

1. Môžete nám povedať niečo o sebe? Odkiaľ pochádzate a ako ste sa dostali k fotografii ?

Pochádzam z rázovitej stredoslovenskej obce Polomka, ktorá leží takmer v srdci Horehronia. Možno práve moje rodisko ma priviedlo k fotografii, pretože už od detstva som sa pokúšal zachytiť krásy prírody a čaro života pod Kráľovou hoľou. Tu máte na skok Nízke Tatry, Slovenské rudohorie, ale aj Slovenský raj a bolo by na škodu nepochváliť sa prostredníctvom fotografie týmto čarovným miestom na Zemi. Začínal som, ako asi všetci v tom čase, fotením na klasický film a bez zrkadlovky. Po chvíle odmlky som sa opäť vrátil k foteniu, ale to už na digitálnu zrkadlovku. Aj napriek toľkým rokom fotenia sa stále považujem za amatérskeho fotografa, ktorý tomu venuje len pár chvíľ zo svojho voľného času a stále tomu čaru svetla poriadne nerozumie.

2. Kto alebo čo je pre Vás najväčšou inšpiráciou pri fotení? Čo Vás najviac priťahuje a aké sú Vaše obľúbené fotografické žánre ?

Ak mám hovoriť o inšpirácii, tak mi nedá nespomenúť jedno významné slovenské meno a tým je Pavol Barabáš, ktorý je svetovo uznávaným dokumentaristom. Jeho filmy hlavne z tatranského prostredia sú pre mňa asi najväčšou inšpiráciou pri mojich cestovateľských potulkách. Práve z toho pramení aj môj najobľúbenejší žáner, ktorý najviac fotím. Tým je tatranská príroda a Slovensko, teda sa môžem radiť medzi klasických krajinkárov. No inšpiráciou je pre mňa každá pekná fotka, ktorá má v sebe príbeh, harmóniu a kvalitné spracovanie. Práve preto sa nevyhýbam ani iným žánrom a mám už nejaké skúsenosti aj s portrétom, či reportážnou fotografiou.

IMG_8731

IMG_9831

IMG_9317

3. Cestujete veľa kvôli fotografiám, alebo skôr ľudia prichádzajú za Vami?

Za svojimi „úlovkami“ dosť cestujem a využívam každú možnú príležitosť kedy môžem spoznávať nové krajiny. Samozrejme ako každý fotograf krajinkár, aj ja by som chcel ešte viac cestovať, no všetko je podmienené v prvom rade financiami a voľným časom.

IMG_9922-001

4. Ako vnímate fotografovanie? Je to len práca alebo aj radosť, či dokonca niečo viac?

Keďže som len zanietený amatér, tak fotografovanie je pre mňa predovšetkým záľuba, ktorá mi robí radosť. Niekedy je to možné nazývať aj vášňou a to hlavne vtedy, keď prídete unavený domov po náročnom dni a žiadna z fotografií, ktoré ste nafotili nie je podľa Vašich predstáv. Vtedy mám chuť nechať to všetko a už nikdy nechytiť „foťák“ do ruky. No ako to v živote býva po búrke príde slnko a to je pre mňa vtedy, keď sa niečo pekné podarí a má to pozitívny ohlas. Takéto momenty ma vždy posunú ďalej.

IMG_4799

5. Myslíte si, že čím je lepšia fotovýbava tým je lepšia fotografia?

Vôbec nezastávam tento názor. Podľa mňa je fotka v prvom rade o talente. Ak ho nemáte, tak môžete mať aj tú najlepšiu foto techniku, ale nedokážete odfotiť fotku, ktorá zaujme čoraz náročnejší foto svet. Na druhej strane je však pravda, že s dobrou fotovýbavou dokážete lepšie technicky zvládnuť fotku a niekedy jej pridať to, bez čoho by nebola taká skvelá.

IMG_9733

6. Ako je to u Vás s formou záznamu fotografie. Inklinujete k filmu či digitálu, dávate prednosť čiernobielej fotografii alebo farebnej?

Ako som už spomínal momentálne používam digitálnu zrkadlovku, no moje prvé skúsenosti sa spájajú práve s klasickým kinofilmom. V súčasnosti skôr fotím digitálnu farebnú fotografiu, no už mám aj prvé skúsenosti s čiernobielou, ktorá má v poslednom čase čoraz viac láka.

IMG_1581

7. Svoje výsledné fotografie vždy upravujete, alebo sú aj také, ktoré úpravy nepotrebujú?

Som zástanca minimálnych úprav na fotografii a skôr uprednostňujem originálnu fotografiu bez úpravy. No všetko závisí od samotnej fotografie, či spĺňa predstavu jej autora alebo nie. Práve preto sa ani ja neubránim úpravám fotografie pomocou softwaru, čím môžem do originálu vložiť svoju kreativitu. Samozrejme mám množstvo fotiek, ktoré takéto úpravy nepotrebovali a sú krásne svojou originalitou, niekedy aj technickou nedokonalosťou, či porušením všeobecných zásad fotenia.

IMG_2223-002
8. Vystavovali ste už niekde svoju tvorbu ?

Moju tvorbu som zatiaľ nikdy nevystavoval. Dokonca mnoho svojich fotografií mám uložených len v digitálnej forme, keďže si nemyslím, že by som nimi mohol konkurovať iným fotografom. Svoju tvorbu prezentujem prevažne len na internetových stránkach pre amatérskych fotografov.

9. Ponúkate svoje fotografie aj komerčne ?

Svoje fotografie zatiaľ nepredávam, ale pravidelne sa zapájam do súťaží pre amatérskych fotografov, akou bola aj Vaša súťaž. Týmto spôsobom sa snažím prezentovať svoju tvorbu a zároveň, v prípade úspechu, aj zlepšiť svoju fotovýbavu, či spoznať nový kút sveta.

10. Máte nejakú Vašu obľúbenú fotografiu?

Asi najobľúbenejšou je fotografia z Liptova, o ktorú som sa s Vami podelil v tomto článku. Moja náklonnosť k nej je ovplyvnená okolnosťami za akých vznikla, ale aj vďaka vysokému pozitívnemu hodnoteniu, ktoré som doposiaľ získal na rôznych internetových fórach. Táto fotografia vznikla úplne náhodou na prechádzke Liptovom, kde som si ani nechcel vziať svoj fotoaparát. A práve takéto úspešné a navyše „neplánované“ fotografie prinášajú fotografovi najviac radosti.

IMG_0419-001

11. Akú ste mali najkrajšiu či naopak najmenej pozitívnu reakciu ?

Tých pozitívnych reakcií je mnoho a vybrať tú naj je veľmi ťažké, ale vždy ma poteší ak vidím svoju fotku uverejnenú v nejakom časopise či internetovej stránke. Azda takou nezvyčajnou reakciou bola žiadosť známej spoločnosti, zaoberajúcej sa platobnými kartami, ktorá ma požiadala o originál fotografie pre potreby skrášlenia svojich priestorov. Čo sa týka negatívnych reakcií, tak tie sú skôr spojené s úmyslom poradiť a teda beriem ich ako niečo, čo ma môže posunúť vpred. Veď aj negatívny názor je názor a každý má naň právo.

12. Existuje fotograf, ktorého prácu obdivujete?

Ja sa sústredím prevažne na súčasných slovenských fotografov a z tých musím spomenúť mená ako Jozef Sádecký či Pavol Delej.

13. Ako ste sa dozvedeli o fotosúťaži „Zdolávanie prekážok“ a prečo ste sa do tejto  súťaže rozhodli zapojiť?

O Vašej súťaži som sa dozvedel z plagátov, ktoré som videl na dvoch miestach. Prvý krát plagát upútal moju pozornosť na vlakovej stanici v Novom Meste nad Váhom a druhý krát som spozornel na chate pod Rysmi. Práve na Rysoch vznikla moja víťazná fotografia.

Po hrebeni

14. Považujete M.R.Štefánika za inšpiratívnu osobnosť?

Keďže som profesionálnym vojakom tak môj záujem o generála M. R. Štefánika je v prvom rade z profesijného hľadiska. No generál M. R. Štefánik je pre mňa inšpiratívnou osobnosťou aj z hľadiska jeho všestrannosti a inteligencie.

Ďakujeme Vám za rozhovor a ukážky Vašich fotografií. Želáme Vám všetko dobré v ďalšej tvorbe.

-->