Vynálezy a inovácie

Dnešný človek používa v bežnom živote množstvo vymožeností, ktoré mu umožňujú jednoduchší, bezpečnejší a pohodlnejší život. Sú to napríklad dopravné prostriedky, stroje v práci a domácnosti, možnosti starostlivosti o zdravie a tým predĺženia života ale i možnosti využitia voľného času a podobne.

Preto sme sa rozhodli, že tento rok bude súčasťou kultúrneho podujatia “Očami M. R. Štefánika” fotosúťaž na tému “Vynálezy a inovácie”.

Vďaka ľudskej všímavosti, kreativite a túžbe po poznaní, môžeme mnohé vynálezy využívať bez veľkej fyzickej záťaže. Často stačí len zapnúť gombík a veci sa dejú samé.

M. R. Štefánik bol astronómom, cestovateľom, letcom či diplomatom, no okrem toho bol aj technicky zdatným človekom, ktorý sa snažil popri svojej vedeckej práci zameranej na astronómiu aj o zlepšenie prostriedkov potrebných na jej skúmanie. Disponoval nielen nápadmi, ale svoje vízie dokázal taktiež uskutočniť. Vymyslel „hozentrágle“, pánske traky na nohavice, skladaciu fajku, ktorá sa dala rozložiť na tri kusy, zdokonalil spektroheliograf, prístroj na pozorovanie Slnka. Navrhol sčítavač volebných hlasov, pričom vtedy ešte neexistovalo všeobecné volebné právo ani v Uhorsku.

Človek vopred nevie, či jeho objavy budú úspešné a pre spoločnosť prospešné. Mnohých vynálezcov poznáme vďaka jednému známemu objavu a pritom toho vynašli veľa. Ktoré vynálezy najviac oslovili vás a máte s nimi aj osobné skúsenosti? Zapojte sa do fotosúťaže a pošlite nám fotografie, ktoré túto tému podľa vás najlepšie vystihujú.

Nezabudnite ku každej fotografii uviesť jej výstižný popis (názov). Fotografie nám môžete poslať prostredníctvom prihlasovacieho formulára „Prihlásenie do súťaže“ do 30.09.2017. Bližšie informácie sú uvedené vo Všeobecných podmienkach súťaže.

Účasťou v súťaži hráte o hodnotné ceny.

 

Pozorovanie zatmenia Slnka v Cormeilles (Francúzsko, 1912)

Pozorovanie zatmenia Slnka v Cormeilles (Francúzsko, 1912)

-->