Rozhovor s víťazom fotosúťaže

1. Môžete nám povedať niečo o sebe? Odkiaľ pochádzate a ako ste sa dostali k fotografii?

Pochádzam z malej dedinky na Záhorí, ktorá sa volá Radimov, no priženil som sa do Skalice a od roku 2002 v nej trvalo žijem. Nie som profesionálny fotograf.  Povolaním som učiteľ na prvom stupni ZŠ a fotografia je mojím hobby, útekom od reality. K fotografovaniu som sa dostal vďaka manželke, ktorá sa ním živí. Doma sa nám postupne zbierali fotoaparáty, ktoré manželka potrebovala k obžive a staršie modely sa odkladali do skrine. Keďže kvôli časovej zaneprázdnenosti sa nedalo ďalej pokračovať s rybárstvom (moje veľké hobby od mladosti), začal som si hľadať niečo menej časovo náročné a pútavé. No a našiel som fotoaparáty, ktorým chýbalo využitie :)

Stanislav Fehér - víťaz fotosúťaže "Rozprávka na Zemi"

Stanislav Fehér – víťaz fotosúťaže “Rozprávka na Zemi”

2. Kto alebo čo je pre Vás najväčšou inšpiráciou pri fotení? Ľudia? Príroda? Zvieratá?

Keď som začal fotiť prešiel som vývojom asi ako každý začínajúci fotograf.  Cvakal som všetko okolo seba.  Postupne som zistil, že krajinky alebo makrofotografia, hoci niektoré sa mi páčia, mňa veľmi ako fotografa neoslovujú. Manželka je  portrétistka. Fotí ľudí, rodiny, svadby a to už  sa mi zdalo oveľa zaujímavejšie. Napriek tomu som vedel, že hoci  aj ja  chcem fotiť ľudí, chcem ich fotiť inak. Mám rád ak fotografia nesie nejaké posolstvo, dáva priestor na zamyslenie a objavovanie, ak je zabalená v trochu mystickom, možno až rozprávkovom prevedení. To sa mi presne podarilo nájsť vo fotografickom žánre fineart.

3. Fotíte radšej v interiéri či v exteriéri?

Nemám ateliér so svetlami a soft-boxmi  (hoci by sa doma našli).  Keď sa pozriem na moje fotky, tak väčšina  vznikla v exteriéri. To ale neznamená, že fotím len vonku. Milujem staré domy, opustené miesta a ak je možnosť, veľmi rád si v nich zafotím. Bohužiaľ takých miest je dnes čím ďalej tým menej.

4. Fotografovanie plánujete, alebo Vaše fotografie vznikajú skôr inštinktívne?

Inštinktívne vznikajú nápady. Niekde cestujem, uvidím niečo zaujímavé a hneď mi napadne myšlienka čo by sa tu dalo nafotiť. Najlepšie nápady však prichádzajú večer. Pred spaním rád čítam a keď rodina zaspí a všetko stíchne, odložím knihu, zhasnem svetlo a namiesto spania sa mi v hlave vyroja myšlienky. Ležím v posteli a so zatvorenými očami premýšľam nad fotkami a nápadmi na fotenie. Vtedy sa inšpirácie objavujú akosi samé. Bohužiaľ ráno sa mi potom nechce vstávať :) Čo sa týka samotného fotenia. Naň idem riadne pripravený. Mám zošit, do ktorého zapisujem nápady, rozkresľujem si scény, píšem postrehy a veci, ktoré nesmiem zabudnúť vziať na fotenie.

5. Dávate prednosť čiernobielej fotografii alebo farebnej?

Nedávam prednosť jednej ani druhej. Riadim sa pocitom. Niekedy mi viac sadne čiernobiela fotografia, niekedy farebná. Je však pravda, že viac fotiek mám vo farbe ako v čiernobielej.

6. Ako ste sa dozvedeli o fotosúťaži „Rozprávka na Zemi“ a prečo ste sa do tejto súťaže rozhodli zapojiť?

O súťaži Rozprávka na Zemi som sa dozvedel na internete. Na jednom sociálnom médiu, kde už nejakú dobu sledujem vašu stránku. Keď som videl tému súťaže, veľmi som sa potešil. Lepšia téma mi hádam ani nemohla padnúť.. Stačilo prejsť môj archív a hneď som vedel, s akými fotografiami sa zapojím.

7. Ako prebiehalo fotenie víťaznej fotografie?

Víťazná fotka vznikla zložením viacerých fotografií. Najlepšou časťou fotenia je vždy fotenie s modelkou. Zatiaľ som mal šťastie na skvelé modelky a na fotení je vždy zábava. Potom už podľa vopred pripraveného plánu nafotím zvyšok, čo na fotku treba. Víťaznú fotku som s modelkou fotil na brehu jedného štrkoviska. Doma som si potom v obývačke  nafotil hladinu, bublinky a rybičky z nášho akvária. V grafickom programe som nakoniec všetko pospájal, doladil svetlo a detaily.

8. Čo je pre Vás dôležité pri fotení?

Čo je pre mňa pri fotení dôležité? Určite pohoda. Asi by  nemalo zmysel stres z práce nahradiť stresom pri fotení. Chcem aby to bol relax a uvoľnenie. Ako pre mňa, tak aj pre modelku. Netlačia ma termíny, povinné témy a podobne. Fotím vtedy, keď mám chuť a fotím to, čo chcem ja. Nápady realizujem tak, ako prichádzajú. Všetko si najskôr pripravím a potom, keď je všetko podľa predstáv, oslovím modelku,  nájdeme spoločný termín a ide sa fotiť. Potom môže vzniknúť fotka, s ktorou budem spokojný. Fotka, ktorou dokážem diváka osloviť a priviesť ho k zamysleniu, precíteniu toho, čo som ňou chcel vyjadriť.

9. Svoje výsledné fotografie vždy upravujete, alebo sú aj také, ktoré úpravy nepotrebujú?

Áno, moje fotografie upravujem. Vybral som si  žáner, v ktorom je úprava fotiek dôležitá. Digitálna fotografia a grafické programy nám ponúkajú možnosť vytvárať diela, ktoré by klasickou fotografiou vznikali asi len ťažko. Niekto je zástancom  klasickej fotografie bez úprav, mne naopak úpravy otvárajú možnosti dostať sa do sveta fantázie, rozprávok, snov  a myšlienok.

10. Považujete M.R.Štefánika za inšpiratívnu osobnosť?

Ako som už  spomenul vyššie, som učiteľ a postavu M.R. Štefánika dobre poznám. Neviem si predstaviť, že by pre niekoho nemohol byť inšpiráciou. To čo dokázal vo svojom relatívne krátkom živote je obdivuhodné a dovolím si tvrdiť, že dnes hádam aj nemožné.

Ukážky z tvorby Stanislava Fehéra:

-->